Британският кабинет свиква заседание, посветено на бъдещите отношения с ЕС

08:50, 02 май 18 / Свят 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британският кабинет в тесен кръг провежда днес изключително важно заседание, посветено на бъдещите отношения с ЕС. Оставането или напускането на митническия съюз се оказва най-трудният въпрос предвид на перспективата за твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия.

Тереза Мей ще се опита да потуши бунт на привържениците на твърдя Брекзит в кабинета й и да предотврати подаване на оставки на кючови министри като отложи заключителното решение за нейния модел за "митническо сътрудничество". Очаква се премиерът да запази на масата за преговори предложенията и на двете страни в спора за бъдещото митническо споразумение с ЕС. 

Служители на Даунинг стрийт посветиха голяма част от времето си през последните дни да лобират интензивно сред министри като Борис Джонсън, Дейвид Дейвис и Лиъм Фокс за ползите от така наречения "хибриден модел" на митнически съюз, който не се харесва на твърдите привърженици на Брекзит, защото, според тях, е "влизане в митническия съюз през задната врата". 

Макар и предлаганият от премиера вариант за митническо сътрудничество да е оспорван, много депутати смятат, че това е единствения начин да се избегне твърда граница в Северна Ирландия. Екипът на Джонсън, Дейвид и Фокс предлагат алтернативен модел, който разчита на технологията за облегчаване на граничните проверки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама