Опозицията в Армения призова за блокиране на пътища и гари

07:50, 02 май 18 / Свят 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Армения днес се очакват прояви на гражданско неподчинение след призива на лидера на опозицията Никол Пашинян. Опозиционните привърженици ще проведат обща стачка, блокиране на пътища, железопътни гари и летища. Това стана след отхвърляне на кандидатурата на Пашинян за премиерския пост, макар тя да беше единствена. 

"Ще се борим до самия край! Ще се борим, докато Никол Пашинян стане министър-председател!", заяви един от симпатизантите на Пашинян пред Ройтерс, събрали се в центъра на арменската столица Ереван. 

"Народът е разстроен, но това не е краят, а само началото.! Хората ще се обединят, а и още ще се присъединят!", добави от привържениците му.

Междувременно беше съобщено, че Никол Пашинян отново ще бъде издигнат от фракцията "Елк" за поста министър-председател на следващото заседание на парламента на 8 май. Това съобщи говорителят на партията "Граждански договор" Тигран Авинян. 

Лидерът на опозицията Никол Пашинян получи 45 гласа от необходими 53 в 105-местното народно събрание на страната. Против Пашинян гласуваха представителите на управляващата Републиканска партия.

Вотът се проведе по време на извънредна сесия на парламента, която беше наблюдавана от над 20 000, събрали се в центъра на Ереван пред огромен екран, на който се излъчваха дебатите. Според конституцията на Армения, след седем дни трябва да бъдат проведени нови избори за премиер. За да бъде избран кандидатът трябва да получи най-малко една трета от гласовете на депутатите. Ако ръководителят на правителството не бъде избран за втори път, парламентът ще бъде разпуснат.

Предишният премиер и бивш президент Серж Саркисян подаде оставка на 23 април след масови протести срещу избирането му за министър-председател на 17 април.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама