Арести по време на сблъсъци в Париж през нощта (ВИДЕО)

07:30, 02 май 18 / Свят 25 367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Близо 200 души са арестувани в Париж, след като при демонстрациите за Първи май се стигна до сблъсъци между крайнолеви анархисти и полицията.

Хиляди французи излязоха на традиционното шествие. Тази година обаче във Франция се усеща и силно недоволство срещу планираните от президента Еманюел Макрон реформи в сферата на заетостта.

Най-малко 1200 маскирани анархисти се събраха в района на площад "Остерлиц". Протестиращите хвърляха коктейли "Молотов", изпотрошени са витрини на множество магазини и прозорци на жилищни сгради. 

Леко са пострадали четирима души, сред които и един полицай. Властите използваха водни оръдия и сълзотворен газ, за да разпръснат анархистите.

В страната бяха организирани около 240 митинга, но профсъюзните организации не се обединиха за днешния ден. Някои синдикати предпочетоха да отбележат Деня на труда с пресконференции или културни събития.

Френската крайна десница под новото си име Национално обединение промени стила на традиционната си демонстрация. Лидерът й Марин льо Пен събра поддържниците си в Ница, откъдето призова за Европа на нациите. "Европейският съюз ще убие идеята за Европа", каза тя в речта си.

Въпреки че социалните протести не стихват, Денят на труда мина без стачки. Празникът завари президента Макрон в Австралия. "Реформите продължават", заяви той от Сидни. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама