Награждават най-добрите кадри на българските фотожурналисти (СНИМКИ)

09:10, 02 май 18 / Култура 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Обявиха регламента на тазгодишното издание на конкурса "БГ Прес Фото". За 17-и път ще бъдат събрани и отличени най-знаковите попадения на българските фотожурналисти - и от страната, и от чужбина. В "БГ Прес Фото 2018" могат да участват както професионални фотожурналисти, така и любители на репортажното фотоизкуство. Конкурсът е специален и с това, че журито е международно и в него взимат участие редактори, журналисти, куратори и др. 

Конкурсът за българска фотожурналистика, който е и най-старият действащ фотоконкурс у нас, има за цел да покаже най-вълнуващите фотографии, запечатали както основни, така и малко известни събития, лица и тенденции през изминалата година. По-точно последните 16 месеца, тъй като периодът, в който трябва да са направени снимките и историите, е от 1 януари 2017 до 30 април 2018 година.

Свилен Начев взе голямата награда на "БГ Прес Фото" миналата година с фотоесето си от поклонение в памет на жертвите от лагера "Белене". Предишната година победител бе Красимира Василева с историята си за Любчо, който трагично губи и двамата си родители в катастрофа и е отглеждан с любов от баба си и дядо си. Авторката дори обяви наградата си на благотворителен търг, от който събра удивителната сума от 183 000 лева. Фотоесето бе показано за първи път именно в изложбата на "БГ Прес Фото" и е пример за това как хуманистичната фотожуранлистика може наистина да сътворява чудеса. 

Срокът за изпращане на снимките е 15 юни, а пълният регламент е на сайта на Фондация "БГ Прес Фото". Изложбата с отличените кадри ще бъде показана по традиция през есента, заедно с церемонията по награждаването. Ще бъде съпроводена от серия фотографски изложби и лекции, като център на събитията ще е изложба и гостуване на световноизвестния американски фотожурналист Дийн Кокс. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама