Велики творци озаряват екрана на Master of Art

18:20, 10 апр 18 / Култура 25 416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Седемдесет и седем документални филма от цял свят, 10 от които български, ще бъдат представени на Международния кинофестивал Master of Art от 12 до 30 април в София, Пловдив и Варна. Форумът е посветен на големите имена в световното изкуство и култура. Той се провежда за трета поредна година и е единствен по рода си в Югоизточна Европа, а Националният дворец на културата отново е негов съорганизатор.

Всички заглавия от програмата са премиерни за страната ни. Сред тях са филми за творци от различни сфери като Бярке Ингелс, Василий Кандински, Марк Шагал, Антоан Дьо Сент-Екзюпери, Жан Нувел, Лев Толстой, Салвадор Дали, Мария Калас, Мстислав Ростропович, Микеланджело, Чарли Чаплин, Карлос Саура, Оскар Кокошка, Етгар Керет, Кент Нагано, Иван Андонов, Петър Попйорданов-Чочо, Рем Колхаас, Аугуст Стриндберг, Начо Дуато, Роберт ван Хюлик, Антонио Сеги и много други.

Сред предложенията във фестивалния афиш е носителят на наградата за най-добър документален филм от фестивала в Кан – „Лица, места“ (2017) на 89-годишната

Аньес Варда – ветеран на френската нова вълна в киното, и популярния 33-годишен фотограф и художник на графити Джей Ар. Тук е и номинираният за „Оскар” за най-добра документална творба „Животът като анимация“ (2016) на Роджър Рос Уилямс за момченцето аутист Оуен, което комуникира с другите посредством диалози от филмите на „Дисни“. Присъстват още много заглавия, селектирани по най-престижните кинофестивали в света – Венеция, Берлин, Сънданс, Торонто и др.

Целта на Master of Art е да представя най-добрите документални филми в областта на музиката, танца и театъра, изобразителните изкуства, архитектурата, дизайна и литературата, както и рекламни арт продукции, създадени по света през последните години, като чрез това се стреми да приобщи максимално българската публика към глобалните съвременни тенденции в тези сфери.

Тазгодишното издание има още две нови категории: „Изкуство за деца” и “Кулинарно изкуство”. Също така за първи път фестивалът ще се провежда едновременно в три града – София, Пловдив и Варна. Прожекциите на филмите в София ще са в „Люмиер Лидл”, „Одеон”, Дом на киното, Cine Grand в Park Center, Културен център G8 и Евро Синема; в Пловдив – в Lucky Дом на киното; във Варна – ФКЦ и Contemporary Space, Cinema Room.

Билетите вече са в продажба на цени от 8 и 6 лв., а всички закупили Master Pass (на цени от 32 лв. и 24 лв. за ученици и пенсионери) ще получат достъп до прожекциите в кината „Люмиер Лидл”, „Одеон”, G8, Евро Синема и Дом на киното. Местата им обаче не са запазени и е необходимо да се заявят най-късно 15 минути преди прожекция. Притежатели на такава карта участват и в томбола за наградата маркова аудио тонколонка.

Сред съорганизаторите на събитието са още програма „Култура” на Столична община, продуцентска компания “Спотлайт“, фондация “Америка за България” и др.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама