Събарят дома на Сергей Скрипал и две заведения в Солсбъри

14:40, 10 апр 18 / Свят 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Домът на Сергей Скрипал в английския град Солсбъри ще бъде съборен, съобщава вестник "Дейли мейл". Същото ще се случи и с пицарията "Zizzi" и пъба "The Mill".

Бившият съветски разузнавач, станал двоен агент, предаващ информация за Великобритания, и дъщеря му Юлия загубиха съзнание в центъра на Солсбъри на 4-ти март заради отравяне.

Разследването показа, че нервно-паралитичното вещество "Новичок", разработено в СССР, е било нанесено под формата на гел на вратата на дома на Скрипал. Смята се, че отровата е положена между 9,15 и 11,30 сутринта същия ден. В този отрязък от време Сергей и Юлия са били извън къщата. При прибирането си пръв дръжката е докоснал бащата, а след това и дъщерята. После без да съзнават, са разнесли "Новичок" из дома си. След повторното си излизане двамата посетили пицарията и пъба и малко след това са били открити безпомощни. По-късно домашните им животни са намерени мъртви.

Според британските власти разрушаването на къщата и заведенията ще е много по-евтино, отколкото изследването им за остатъци от отровата и дезинфекцията. Събарянето вероятно ще стане след приключване на следствието. Стойността на къщата на Скрипал се изчислява на около 460 000 евро. Днес Юлия бе изписана от болницата. Баща й вече е в съзнание и също може да даде показания.

Смята се, че двамата са имали късмет, защото токсичността на гела е много по-ниска от тази на газа "Новичок". "Дейли мейл" твърди, че според източници от британските служби за безопасност умишлено е използван по-лекия вариант, за да се даде време на отровителите да напуснат бързо Великобритания. Освен това в болницата, в която са били закарани Юлия и Сергей, в същия ден е имало учение за помощ на пострадали при атака с химически оръжие. Така Скрипал са получили навреме подходящ антидот и други лекарства. В момента се спекулира с това какво ще е бъдещето на семейството. Една от версиите е, че ще получи нова самоличност в САЩ.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама