Дуетът на Криско и Слави - краден от ретро чалга? (ВИДЕО)

12:06, 10 апр 18 / Любопитно 25 5960 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Шумно анонсираният дует между Криско и Слави Трифонов вече зароди скандал. Напук на очакванията на първите зрители на видеото в канала Facing the sun, повод за дискусия не са софт-порно кадрите или анцузите, в които са облечени изпълнителите. Оказва се, че припевът на "Гледай как се прави" е изкопиран от кючека "Тошка" на Щилиян и оркестър "Китка".

Припевът "Както те обичам, ще те открадна / ако ми попречат, ще ги убия" е взет едно към едно и като текст, и като музика от деветдесетарския фолкхит, познат в изпълнението на ромския славей Щилиян.

 

[[{"fid":"105292","view_mode":"video_standart","fields":{"format":"video_standart","field_video_description[und][0][value]":""},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"video_standart","field_video_description[und][0][value]":""}},"attributes":{"alt":"Krisko ft. Slavi Trifonov - Gledai Kak Se Pravi [Official Video]","height":526,"width":1000,"class":"media-element file-video-standart","data-delta":"1"},"link_text":null}]]

 

 

Певецът е роден на 14 май в Сливен. Професионалната си кариера започва след казармата през 1986-а, с оркестър "Китка". Женен е, има и две деца. Щилиян е автор на незабравимите ромски хитове "Секси", "Тошка", "Кхел, кхел".

През 90-те ромският славей бе сред звездите на попфолк компанията "Съни мюзик", позната още на феновете с изявите на Маца, Летисиа, Лъки, Орнела, Паула, Петра, Сиси, Томи Чинчири и Софи Маринова. Хитът на Щилиян и оркестър "Китка" толкова силно презвема кръчмите, че логично авторите му правят продължение - кючека "Тошка 2".

 

[[{"fid":"105293","view_mode":"video_standart","fields":{"format":"video_standart","field_video_description[und][0][value]":""},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"video_standart","field_video_description[und][0][value]":""}},"attributes":{"alt":"орк. Китка и Щилиян - Тошка 1995","height":526,"width":1000,"class":"media-element file-video-standart","data-delta":"1"},"link_text":null}]]

 

 

Учудващо, въпреки че песента на Криско и Слави Трифонов е изградена на основите на "Тошка" и има много заемки, както от нея, така и от песни на "Ку-ку бенд" - под видеото в канала за автор на музиката, текста и аранжимента е кредитиран единствено Кристиян Талев. До момента "Гледай как се прави" е събрала над 3 270 000 гледания за четири дни от премиерата си в YouTube. На подобна гледаемост в сайтовете за видеосподеляне се радват и различните клипове, в които първоизточникът "Тошка" е качен.

До момента нито Криско, нито Слави Трифонов са коментирали публично приликите между двете песни и защо Щилиян и оркестър "Китка" не са кредитирани. Припомняме, че това не е първият скандал, в който името на Криско се замесва с взаимстване на мотиви от чужди песни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама