"Луфтханза" отменя стотици полети заради стачка

08:00, 10 апр 18 / Свят 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Водещият германски превозвач "Луфтпханза" провежда днес редупредителна стачка с искане за увеличение на заплатите. Протестните действия ще предизвикат отмяна на най-малко 800 полета за деня от и до летищата във Франкфурт на Майн, Мюнхен, Кьолн и Бремен. За засегнатите над 90 000 пътници е предвиден алтернативен полетен план.

От сряда се очаква всички полети да се изпълняват по разписание.

Министерството на външните работи съветва българските граждани, които ще пътуват с "Луфтханза", предварително да се информират за статуса на техните полети от интернет страниците на съответните летища.

От основния профсъюз "Фер.ди" заявиха, че преговорите между 10 и 13 април имат за цел да увеличат натиска върху работодателите, за да "дадат на работниците от публичния сектор дял в доброто икономическо представяне" в най-голямата европейска икономика.

Представителите на работниците от "Фер.ди", сдружението на учителите GEW и федерацията на държавните служители DBB искат 6% увеличение на заплатите или увеличение на заплатите от поне с 200 евро за 2,3 милиона души, работещи за федералните и местни правителства в Германия. Те бяха окуражени от успеха на силния металургичен съюз IG Metall, който спечели 4.3% увеличение на заплатите.

Последният кръг от разговори между синдикатите от публичния сектор и техните работодатели е планиран за 15-16 април.

"Предупредителните стачки", които траят по няколко часа, са традиционно загряване на преговорите за заплати в Германия. Ако преговорите се провалят, синдикатите могат да прибягнат до по-агресивни, по-дълготрайни видове стачки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама