Едва ли тази седмица ще се вземе решение за екстрадирането на Пучдемон

16:50, 26 мар 18 / Свят 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Едва ли тази седмица ще бъде взето решение по въпроса за екстрадирането на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон в Испания", заяви говорителка на германската прокуратура, цитирана от ДПА.

"Като се има предвид, че петък е почивен ден в Германия и че в голяма част от страната се готвят за празнуването на Великден в неделя, е малко вероятно тази седмица да бъде взето окончателно решение", допълни още говорителката.

По думите й има 60-дневен срок, в който да се вземе решение за екстрадиция, но това е по-скоро насока, отколкото изискване. Според нея едва ли Пучдемон ще трябва да чака толкова дълго, пише БТА.

Адвокатите на Пучдемон подготвят удължено задържане за него в Германия след арестуването му през уикенда по силата на европейска заповед за арест, издадена за обвинения в бунт срещу него в Испания. "Обмисляме всички възможности, не можем да изключим нищо", каза адвокатът му Жауме Алонсо-Куевиляс. Той заяви, че не предвижда Пучдемон да потърси убежище в Германия, макар да каза, че адвокатите разглеждат всички възможности.

Германските власти казаха, че не знаят защо органите на реда в други страни от Европейския съюз, в частност Финландия и Дания, не са задържали Пучдемон въпреки издадената от Испания заповед за арестуването му. "Не мога да кажа нищо по този повод, не знам това", каза представител на германското министерство на правосъдието.

Подобно изказване направи и представител на германското външно министерство, като добави, че основанието за задържането на Пучдемон е била международна заповед за арест.

Очаква се днес Пучдемон да се яви пред германски съд, който да реши дали да го остави в ареста, отбелязва Асошиейтед прес.

Европейските правила призовават до 60 дни след арестуването на даден заподозрян да се вземе решение за екстрадиция, но е възможно 30-дневно удължаване на срока, каза говорителка на германското правосъдно министерство.

Бившата каталунска министърка на образованието Клара Понсати ще се бори да не бъде екстрадирана от Шотландия в Испания, каза нейният адвокат Амер Ануар.

Понсати е сред лидерите на движението за независимост на Каталуния, за които има издадена европейска заповед за арест по обвинения в бунт, незаконно присвояване или неподчинение на държавата.

"Това е политическо преследване, систематичен опит за криминализиране на желанието за независимост", каза Ануар.

"Смятаме, че ако бъде изпратена в Испания, тя ще бъде подложена на нечовешко и унизително отношение, че независимостта на съдебната система в Испания не може да бъде гарантирана", заяви той.

По думите му Понсати ще се яви пред съд в Единбург и ще поиска гаранция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама