Борисов и Туск обсъдиха очакванията си от срещата ЕС-Турция (ВИДЕО)

16:35, 26 мар 18 / Политика 25 499 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск пристигна на Летище Варна, съобщиха от Министерски съвет. Той е посрещнат от премиера Бойко Борисов в резиденция "Евксиноград".

Премиерът Борисов и председателят на ЕС са обсъдили очакванията от лидерската среща ЕС-Турция.

В разговор, който предшества работната вечеря, двамата подчертаха важността на срещата с президента на Турция Реджеп Тайп Ердоган.

„Както неведнъж съм заявявал, за България е важно да има добри отношения със своя съсед. Добрите отношения са важни и за ЕС заради овладяването на миграционния поток, който създаде много проблеми на Съюза през последните години“, посочи българският министър-председател.

Борисов подчерта, че България е заинтересована от нормализирането на диалога между Анкара и Брюксел и ще се опита да допринесе за постигане на разбирателство, което разрешава, а не създава проблеми.

"Идеята ти за тази среща като възможност да бъде възстановен диалогът с Турция е чудесна и се цени високо от всички, с които съм обсъждал темата", каза на премиера Борисов председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Той посочи, че са натрупани много въпроси, които трябва да бъдат обсъдени, и най-добрият начин за разрешаването им е диалогът.

Най-представителната резиденция на България ще бъде мястото, където ще се състои изключително важната среща на върха на ЕС и Турция. В срещата ще вземат участие висшите представители на Брюксел Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, българският министър-председател Бойко Борисов и турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Началото на срещата е планирано за 19 часа и ще продължи най- малко два часа, а след това Бойко Борисов, Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер ще дадат съвместна пресконференция.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама