В Полша арестуваха министерски служител, шпионирал за Русия

16:25, 26 мар 18 / Свят 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Полското контраразузнаване обяви, че е задържан министерски служител по обвинение, че е дал на Русия сведения за полската позиция по газопровода "Северен поток-2", който е планиран да свърже Русия и Германия, заобикаляйки Полша, предадоха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.

"По информация на контраразузнаването Марек В. е бил в контакт с офицери от тайните служби на Руската федерация и им е предавал сведения за важни инвестиции от гледна точка на интересите на Република Полша", по-специално за "Северен поток-2", заяви Станислав Жарин, прессекретар на полския министър координатор на специалните служби.

Според полски медии чиновникът е работел в министерството на енергетиката. Жарин заяви, че той работел по проекти от стратегическо значение за полските енергийни инфраструктури и по молби за европейски субсидии за диверсифициране на доставките на природен газ, които в момента до голяма степен се извършват от руската компания "Газпром".

Марек В. бил задържан на 23 март и е в предварителния арест за три месеца. Той може да получи до 10 години затвор.

Полша е твърдо против проекта "Северен поток-2", който е планиран да минава през Балтийско море и така да заобикаля териториите на Украйна и Полша, през които минава в момента руският природен газ. Според Варшава този проект е политически и цели да увеличи средствата за натиск на Москва над Източна Европа, отбелязва АФП.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама