Полша и балтийските страни привикаха руските посланици

16:05, 26 мар 18 / Свят 25 367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руските посланици в Полша, Литва, Латвия и Естония бяха привикани във външните министерства на тези страни, предаде Ройтерс, позовавайки се на руски агенции. Причина за извикването на посланиците не се дава. Според прессекретарите на посолствата посланиците ще посетят министерствата в ранния следобед.

След срещата руският посланик в Полша Сергей Андреев отказа коментар защо е бил привикан. "Засега никакви коментари. Има взето решение, за което ще съобщи полската страна", каза той. На журналистически въпроси той отговори, че в близките седмици ще остане в Полша, а що се отнася до престоя на други руски дипломати в страната той каза единствено: "Ще видим."

В Литва привикването на руския посланик съвпадна с публикуването на годишния доклад на службите за сигурност, според който една трета от руския дипломатически персонал в Литва са свързани с разузнавателни служби, отбелязва АФП.

В същото време Ройтерс съобщи, че американският президент Доналд Тръмп обмисля експулсиране на руски дипломати в САЩ в знак на солидарност с Лондон заради отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Подобна мярка зависи от това как европейските столици ще реагират на атаката с нервнопаралитично вещество, извършена в Солсбъри.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков коментира, че Москва не е получавала от Вашингтон официално уведомление за евентуално експулсиране на руски дипломати, "но ако САЩ вземат такова решение, отговорът на Русия ще е основан на принципа на взаимността".

"Свикнали сме да не се ориентираме по медийни съобщения. До момента не сме видели или чули официални изявления за предполагаемо експулсиране на наши дипломати. Ще се ръководим от фактите и от изявленията на официални лица, а не от медийните съобщения. Разбира се, при всеки подобен случай ще работи принципът на взаимността", заяви Песков.

В петък лидерите на страните от ЕС възприеха оценката на Лондон, че най-вероятно отговорна за отравянето е Москва и че няма друго правдободобно обяснение за него. Те отзоваха за консултации посланика на ЕС в руската столица, а някои страни обявиха, че обмислят изгонването на руски дипломати.

Западни издания съобщиха, че и България планира да гони руски дипломати, но Външно министерство отрече. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама