Румен Радев: Въпросът за тракийските бежанци трябва да бъде поставен във Варна

15:30, 26 мар 18 / Политика 25 406 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изтреблението, преследването и разоряването на тракийските българи е горчив урок, който не трябва да бъде забравян, заяви президентът Румен Радев. Той участва в тържественото поклонение по повод Деня на Тракия и 105 години от Одринската епопея, предаде БНР.

На церемонията присъстваха вицепремиерът Валери Симеонов, лидерът на БСП Корнелия Нинова, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов и други.
 
"Паметникът на Одринската епопея ни напомни и днес, че българският войник изпълни с храброст и всеотдайност своя дълг към тракийци, но войнската доблест и непреклонност не може да изкупи слабостта на политиците както на някогашните, така и на днешните. В този славен ден на Тракия, мястото на всеки български държавник е тук, сред вас. Въпросът за дължимите обезщетения за имотите на тракийските бежанци не може да бъде премълчаван от никакви съображения. Това е въпрос на справедливост и на национално достойнство", изтъкна Радев.

Според него въпросът за компенсациите на тракийските бежанци трябва да бъде поставен на днешната среща ЕС-Турция във Варна. "От срещата с турския президент Ердоган във Варна днес очаквам България да не остава само в ролята на домакин. Надявам се премиерът да постави въпроса за ненамеса на Турция в нашите вътрешни работи, в изборния процес, в религиозните ни дела, а също така и за обезщетенията на тракийските бежанци. И важно е също така европейските лидери да разберат, че проблемите на България са и европейски проблеми и е нормално ние да очакваме от тях да отстояват българския интерес", изтъкна Радев.

Българският президент посочи, че позицията, която България ще отстоява на днешната среща във Варна не е била съгласувана с него. Той обаче със сигурност ще постави въпроса на срещата си с Ердоган, за която в момента не се знае кога ще се проведе. По думите му има вероятност срещата да се състои в рамките на срещата на върха на НАТО, която ще се проведе на 11 и 12 юли тази година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама