Кино-театър "Българан" се завърна с четири награди от Сърбия

19:40, 26 мар 18 / Култура 25 644 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Абсолвентите на проф. Румен Рачев се завърнаха с 4 награди от международния студентски фестивал FIST в Белград, Сърбия. Кино-театър „Българан“ получи 2 награди за най-добър спектакъл – от професионалното и от детското жури на фестивала, другите индивидуални отличия отидоха при Иван-Александър Дойчев и Недялка Раева за ролята на Вълка и при Недялка Раева и Алек Чурчич за ролята на Ламята.

В момента класът на проф. Румен Рачев се намира на четиридневно турне в Кюстендил със същия спектакъл. „Кино-театър „Българан“ ще бъде представен и по време на честването на Международния ден на театъра в НАТФИЗ на 28 март, с вероятното присъствие на президента на Република България Румен Радев.

Детското жури се състоеше от 10 деца, които са преминали обучение в едногодишно работно ателие „Малки театрални експерти“, организирано от Assitej Serbia.

Мнение на журито за представлението: „Това представление чрез семплия си формат успява да представи много: разказва ни български народни приказки използвайки различни техники на кукления театър, като включва и кратки филми за историята на киното. Решението прожекционистът да бъде разказвач на историята е смешно и същевременно умно решение, защото историята на развитието на езика на киното съвпада с историята на развитието на различни техники в кукления театър. Още едно качество на представлението – стилът не е за сметка на съдържанието. Героят и куклата вълк са пример за всеки необходим елемент в кукления театър: от дизайн, който е харесван от публиката до забавна актьорско музикална експресия.“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама