Орисаха двете бебета от края на 2017 и началото на 2018 г. в Генерал Тошево

14:35, 26 мар 18 25 471 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Последното бебе, родено в Генерал Тошево през 2017 г., и първото бебе за 2018 г. бяха орисани на специално тържество от три орисници. Малката Диана Илиева, поела първия си дъх на 30 декември, и Християн Господинов, проплакал две седмици по късно – на 14 януари, бяха орисани за здраве, щастие, късмет и дълъг живот, съобщиха от добруджанската община. 

По традиция кметът Валентин Димитров дари двете бебета със сребърни медальони с лика на Богородица, играчки, грамоти и парична премия. 

Традицията да се орисва първото бебе за годината в община Генерал Тошево датира от 2000 година, а през 2011 година, по идея на младите майки в общината се включва и наричане на последното за годината бебе, съобщава БНР. Орисниците са известни в славянската митология още като наречници, рожделници или съдници. 

Обикновено това са три сестри – феи, които се появяват край новороденото дете и му наричат /предсказват му съдбата/. Вярвало се е, че наречниците са невидими и никой не може да ги чуе, освен майката или друга възходяща родственица на новороденото дете.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама