Създаването на Европейска прокуратура се подкрепя от още две членки на ЕС

15:10, 26 мар 18 / Политика 25 332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Още две страни от Европейския съюз са заявили желанието си да се присъединят към Европейската прокуратура. Това обяви правосъдният министър Цецка Цачевапо време на форума за създаването на такъв орган, който се провежда в София. С Малта и Холандия държавите, които ще станат част от най-новата европейска агенция, стават 22, съобщи БНР. 

Бъдещето на службата ще се обсъжда днес и утре от европейски правосъдни министри, главни прокурори и ръководители на европейски институции. Темата е сред приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Амбицията на Европейската комисия е Европейската прокуратура да започне своите първи си разследвания за измами с парите на европейския данъкоплатец от 1 ноември 2020 година. Още от тази година обаче трябва да бъде определена временна администрация на службата, която да подготви старта ѝ, според европейските очаквания.

На форума днес беше предложен проектобюджет за това временно ръководство за 2019 година от около 5 милиона евро, половината от които за заплати. Близо 2 милиона евро за оперативни разходи и малко над половин милион евро за инфраструктура.

Днес и утре в работен порядък ще се обсъждат правилата за избор на главен европейски прокурори, европейски прокурори, които ще работят в Люксембург, където ще е седалището на институцията и делегирани прокурори, които ще работят засега в 22-те страни-членки на Европейския съюз, които подкрепиха най-новата евроструктура - амбицията, по отношение на която са, ако отговори на очакванията, да разследва ефективно и независимо измамите с европейски средства, компетентността ѝ да бъде разширена и към разследвания срещу организираната престъпност и тероризъм.

Сред ключовите въпроси за обсъждане са практическите последици от създаването на Европейската прокуратура и нейната цена.

„Изчисляваме на принципа анализ на разходи и ползи, т.е. колко ще струва и колко ще си върнем. Възвръщаемостта на инвестициите ще бъде доста бърза като се има предвид, че паричното измерение на измамите е около 50 милиарда евро годишно. Според нашия анализ първите ползи ще могат да бъдат отчетени още през 2023 година“, това прогнозира на неформалния съвет на правосъдните министри в София през януари Вера Йоурова – еврокомисар по правосъдието.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама