Какво трябва да знаем за почистването на ушите

18:10, 26 мар 18 / Любопитно 25 418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Не е особено приятно да погледнете в ушната мида на човека да вас и да установите, че ушната кал е плъзнала там. Единственото решение изглежда е да прибегнем до клечките за уши, но специалистите по УНГ не са на това мнение.

Ушната кал - защо е важна

Секретът не се появява без причина, а за да предпазва слуховия орган. Става дума за една смесица от мазнини, която поддържа стойностите на pH ниски, а това прави средата неблагоприятна за микробите. Освен това защитният слой улавя  миниатюрни чужди тела, които нямат работа в ухото.

Как обаче да се освободим от нея?

В никакъв случай не се опитвайте да я изваждате от ухото с помощта на клечки с памук. "Това не действа", казва д-р Щефен Кнопке, ръководител на клиниката по УНГ в Берлин Шарите. С клечката набутваме ушната кал още по-навътре в ухото, "както се случва с четката за тоалетна."

Ушната кал е жълта на цвят. Едва в контакт с кислород, тя добива специфичния кафеникъв оттенък. Кнопке съветва да отстраняваме с кърпата това, което се е събрало в ушната мида след душ. Тук важи правилото: Ушната кал трябва да се извади, само когато запушва ухото. С това обаче трябва да се заеме лекар.


Внимание! Има опасност от нараняване

Съществуват и други възможности за почистване на ушите като специалните почиствачки, които представляват малки метални бримки, с които човек може да "изгребе" ушната в кал ухото. Тук не същестува опасността да набутате навътре мръсотията, но едно неволно движение може да увреди тъпанчето. Затова по-добре е да се вслушаме в съветите на експертите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама