Започва кампанията "Заедно да почистим София пролетно"

08:50, 26 мар 18 25 508 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За 15-та поредна година Столичната община организира кампанията "Заедно да почистим София пролетно". Тази година в помощ на инициативата ще бъдат включени нови контейнери за текстил, които ще събира старите и непотребни дрехи. Стартът ще бъде даден от деца от 74 СУ „Гоце Делчев“ и техните родители в район „Връбница“ с дейности по почистване, засаждане на дървета, растителност, възстановяване и боядисване на пейките за отдих в училищния двор. Кампанията ще продължи до 28 април.

Кампанията ще протече на два етапа. Първият се състои в почистване на прилежащите територии към жилищни сгради, еднофамилни къщи, дворове, паркинги, държавни и общински учреждения, паркове, детски и спортни площадки, градинки, междублокови пространства, затревяване на свободни общински площи и др., засаждане на растителност, и ще продължи до 15 април. 

А вторият, който ще мине под мотото "За по-чиста и зелена София", се състои в озеленяване на училищни дворове, детски заведения, територии около паметници, затревяване на свободни общински места, засаждане на дървета, нискостеблени храсти и цветя в градинки и паркове, възстановяване на пейки /подмяна на счупени летви/ и боядисване на същите; премахване на изоставени, ръждясали табели от стълбове по улици и булеварди, почистване на ел. табла от агитационни материали, рисуване от спонсори. Почистване на територии около манастири, крайградски места и зони за отдих, затревяване на свободни площи, засаждане на дървета, нискостеблена растителност, цветя.

Създадена е организация за координиране дейността по пролетното почистване, като на телефона на ОЦ 987 55 55 и 93 77 566 в периода на кампанията (вкл. събота и неделя), гражданите ще могат да подават своите сигнали, предложения и др., за времето от 09.00 до 17.00 ч.

Утвърдените План програма и Календарен план са изпратени до кметовете на райони, общинските дирекции и фирми, ангажирани в подготовката и провеждане на пролетното почистване. Изготвен е Призив-обръщение към гражданите на столицата и са отпечатани 10 000 листовки.

За кампанията по пролетното почистване ще бъдат осигурени 50 000 чували и 20 000 ръкавици.

Изпратени са покани до 135 строителни и транспортни фирми за включване в кампанията с транспортна и товарачна техника, която ще бъде насочена към районните администрации за почистване на нерегламентираните сметища.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама