Ердоган пристига у нас за среща с ЕС. Засилени мерки за сигурност във Варна

07:30, 26 мар 18 / Политика 25 482 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристига във Варна за специална среща с представители на Европейския съюз - председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателя на Съвета на Европа Доналд Туск. Срещата ще се проведе в резиденция "Евксиноград" късно вечерта. Нейната цел е да затопли отношенията между Турция и ЕС, които бяха определени като крайно влошени от българския премиер Бойко Борисов в петък по време на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

В дневния ред на разговорите във Варна са теми като процесът на членството на Турция в ЕС, напредъкът, който е постигнат по определени въпроси, залегнали в мигрантското споразумение от 18 март, както и конкретните стъпки, които предстои да бъдат предприети след срещата.

Ердоган заяви, че ще поиска оставащата сума от обещаните му 3 милиарда евро, за да държи сирийските бежанци в Турция. От своя страна, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че проблемите между ЕС и Турция не спират да се увеличават, но Европа желае да укрепи сътрудничеството с Анкара.

Предвижда се и двустранна среща-разговор между Бойко Борисов и Ердоган.

Протест срещу посещението на Ердоган организира партия „Възраждане“. Той ще се състои в понеделник от 12 часа на площад „Независимост“, съобщи председателят на формацията Костадин Костадинов. Той посочи, че се планират и други акции, които не се оповестяват заради засилените мерки за сигурност.

От МВР обявиха, че до последния момент няма да бъдат оповестени улиците, които ще се затварят, както и конкретният маршрут до резиденцията. За осигуряване на сигурността на гостите има командировани служители на МВР от цялата страна.

От областната дирекция на МВР уточниха, че от понеделник следобед до 18 часа по основните трасета на придвижването на кортежите на официалните гости ще има разположени както патрулни автомобили, така и полицаи, а на основните кръстовища ще има регулировчици. От там увериха, че са взети мерки за осигуряване на нормален пропускателен режим и че варненци няма защо да се опасяват от блокиране на града.

Летището и резиденция „Евксиноград“ също са със засилена охрана. Представителите на турските служби също са в града и работят заедно с Националната служба за охрана на България за осигуряване на безопасността на участниците в срещата.

Ердоган пристига с два самолета антураж, сред които и собствен готвач, съобщи "24 часа". Готвачът ще следи дали приготвяните за вечерята на турския президент ястия са безопасни и отговарят на мюсюлманските изисквания.

Турският държавен глава води и засилена охрана със себе си. От десетина дни голяма група турски охранители са във Варна и координира с НСО мерките за сигурност. Турската охрана проверява както маршрутите, по които Ердоган ще стигне от летището до двореца, така и доставките на продуктите за официалната вечеря.

Ердоган води и четирима свои министри, въпреки че форматът на срещата е 1 плюс 2. В морската ни столица пристигат още външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу, както и министърът по европейските въпроси и главен преговарящ по кандидатурата на южната ни съседка за членство в Европейския съюз Йомер Челик. Делегацията на Ердоган ще включва още министърът на икономиката Нихат Зейбекчи и търговският министър Бюлент Тюфенкчи.

От българска страна, освен Борисов, в разговорите ще участват външният министър Екатерина Захариева и министърът на европредседателството Лиляна Павлова.

Засега не е предвидено преспиване на Ердоган във Варна. Цял етаж в хотел “Тунела” в Евксиноград е отделен за турския президент, ако реши да пренощува. Един етаж ще има и за Юнкер, а Туск ще отседне в Слънчевото бунгало.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама