Продължава изпускането на язовир "Тича"

13:00, 09 мар 18 25 635 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Язовир "Тича" продължава да се изпуска контролирано с 18 куб.м/сек, съобщи зам.-областният управител Петко Шаренков. Освен това, язовирът прелива с 8 куб.м./сек, като нивото над преливника тази сутрин е 16 см. Водните количества се поемат от коритото на река Камчия, съобщи БНР. 

"Камчия и Врана имат достатъчно свободен обем", увери Шаренков. Притокът към язовира е намалял значително – до 46 куб.м./сек при 52 куб.м./сек вчера. Според специалистите пикът на високите води е бил на 7 март, а сега се наблюдава задържане и намаление. Няма опасност от наводнения. Язовир "Тича" се наблюдава денонощно.

Водните нива на останалите язовири и реките в община Шумен не представляват опасност за населението. Количеството вода във водоемите е в рамките на разпоредените от областната комисия обеми. Това констатираха специалисти от общината при поредната проверка. На територията на община Шумен има 14 язовира, като 12 са общинска собственост, 1 – държавна собственост и 1 – частна собственост. 

Заради контролираното изпускане на язовир „Тича“ и изтичането на водата и през преливника, днес бе извършена проверка на река Камчия. Установено е, че водното ниво слабо се е повишило, но не представлява заплаха на населението. 

На кметовете, кметските наместници на населените места и главните специалисти на кварталите, на чиято територия се намират язовири, напоителни канали, поречия и дерета, е разпоредено постоянно наблюдение и контрол. По информация на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН пикът на повишение на водните нива е днес, 8 март. Не се очаква увеличение на водните количества през следващите дни, тъй като снегът почти навсякъде е разтопен.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама