Изследване: Фалшивите новини са по-бързи от истинските

18:40, 09 мар 18 / Любопитно 25 417 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Фалшивите новини в интернет се разпространяват много по-бързо от истинските, а причината е в потребителите. Според изследване на Технологичния институт в Масачузец, истинските новини се нуждаят от шест пъти повече време, за да достигнат аудиторията. 

Проучването обхваща периода 2006-2017-та година, а в него за разгледани 126 000 новини, публикувани в Twitter от 3 милиона души над 4,5 милиона пъти. Данните са публикувани в сп. "Сайънс", съобщава БТА.

За установяване на разликата между истински и фалшиви новини екипът е използвал изводите на шест независими организации за фактологични проверки.

Оказва се, че има 70% по-голяма вероятност фалшива информация да привлече интереса на потребител и той да я сподели. ова се наблюдава във всички категории информация, но е най-ярко изразено във фалшивите политически новини, отколкото във фалшивите новини за тероризъм, природни бедствия, наука, градски легенди или финанси.

Това се дължи най-вече на елемента на изненада, който предизвикват, като най-популярни остават тези на политическа тема, следвани от новините за теоризъм, природни бедствия и градски легенди. 

И докато т.нар. "ботове" публикуват еднакво често достоверна и недостоверна информация, то хората са склонни без да се замислят да споделят новината, ако по някакъв начин бъдат провокирани от нея.
 
Според изследването това наблягане на фалшивите новини може да се дължи на способността им да изненадват хората повече от истинските новини, защото противоречат на очакванията и представите им.

Установява се също, че Twitter акаунтите, които публикуват фалшиви новини, обикновено имат по-малко абонати, следят по-малко други акаунти и са по-малко активни от тези, които пускат истински новини.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама