Доналд Тръмп се среща с Ким Чен-ун до май

08:00, 09 мар 18 / Свят 25 397 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американският президент Доналд Тръмп ще се срещне лично с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун за преговори за ограничаване на ядрените оръжия. Това обявиха от Южна Корея, а Белият дом допълни, че срещата ще бъде факт преди края на месец май. Според Вашингтон, поканата за среща дошла от Пхенян. 

Ким Чен Ун е потвърдил своята ангажираност за денуклеаризация на Корейския полуостров, заяви Чън Ей Йън, съветник по националната сигурност в южнокорейското правителство: "Ким обеща, че Северна Корея ще се въздържи от други ядрени или ракетни тестове. И изрази желание да се срещне с президента Тръмп възможно най-скоро. Президентът Тръмп оцени това и заяви, че ще се срещне с Ким Чен Ун до месец май, за да бъде постигната постоянна денуклеаризация", предаде БТА.

Това биха били първите подобни преговори между Съединените щати и Северна Корея. Двете страни са отявлени врагове вече 70 години и лидерите им не само не са се срещали, но и никога не са говорили по телефона.

Миналата година, в продължение на месеци Тръмп и Ким Чен-ун си разменяха заплахи и дори лични обиди. Но милиардерът се съгласил на срещата, за да демонстрира уменията си да сключва трудни сделки, казват от Южна Корея.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама