Австрийският канцлер: Имиграцията без граници е в основата на много проблеми

08:40, 09 мар 18 / Свят 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Управляващата дясна коалиция в Австрия се почувства уверена в антиимигрантската си линия, след като афганистанец се призна за виновен за нападението с нож срещу четирима души във Виена, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Ясно е, че много грешки са били допуснати през последните няколко години по отношение на имиграционната политика и политиката за предоставяне на убежище. Имиграцията без граници е в основата на много проблеми, пред които сме изправени", се казва в изявление на австрийския канцлер Себастиан Курц.

"Точно заради това ние втвърдихме нашите правила за предоставяне на убежище", заяви вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе, лидер на крайнодясната "Австрийска партия на свободата".

Заподозреният за нападението срещу четирима души във Виена е 23-годишен кандидат за убежище. Той нападнал първо възрастна двойка и дъщеря им на 17 години, които излизали от ресторант на търговска улица. После атакувал друг афганистанец няколко метра по-нататък. Един от ранените - мъжът от атакуваната двойка - е в сериозно състояние. Останалите са извън опасност за живота.

Нападателят беше арестуван малко след атаките. Той заявил, че е наркоман и че е действал така, защото е агресивен и недоволен от живота, но че нямал никакви политически мотиви. Нападателят познавал афганистанеца, когото ранил и двамата имали спор за дрога.

Миграционният въпрос бе в центъра на кампанията за австрийските избори миналата есен. В резултат на миграционната криза през 2015-2016 г. в Австрия, страна с 8,7 милиона души население, бяха регистрирани над 150 000 кандидати за убежище, което е 2% от населението.

Управляващата коалиция, спечелила над 60% от гласовете, предприе мерки за ограничаване на предоставянето на убежище и за ускоряване на процедурите за експулсиране.

Нападенията в Австрия, в които са замесени мигранти, са относително редки, но някои от тях получават широк отзвук. Полицейски статистики показват, че процентът на престъпленията сред новопристигналите надвишава средното ниво за Австрия.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама