Вашингтон официално въведе нови мита за внос на алуминий и стомана

07:40, 09 мар 18 / Свят 25 379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американският президент Доналд Тръмп подписа закона за налагане на нови тарифи върху вносния алуминий и стомана в САЩ. Те ще влязат в сила след 15 дни, като Мексико и Канада ще бъдат изключени временно, съобщи "Фокус".

Белият дом обяви, че освен това партньорите на САЩ могат да започнат преговори за избягването на вносните мита, които се равняват на 25% за вносната стомана и 10% върху вносния алуминий.

Тръмп разкри, че има планове да въведе тези мита миналата седмица, което предизвика остра реакция сред партньорите на САЩ, като Европейският съюз излезе на свой ред със собствен план за таксуване на американски стоки, сред които бърбъна, някои марки дрехи и моторите "Харли Дейвидсън".

Представител на Белия дом заяви, че „това е обещание дадено, и обещание спазено. Никой не трябва да бъде изненадан“. Тръмп отбеляза, че ще бъде „гъвкав“ относно „истинските съюзници“.

Eврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом коментира, че ЕС е близък партньор на Съединените щати и трябва да бъде изключен от новите вносни мита.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама