Жителите на село Свобода няма да честват Освобождението

18:30, 26 фев 18 25 681 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бургаското село, което носи патриотичното име Свобода, няма да отбележи по никакъв начин националния празник 3 март - Освобождението на България. Причината - липсата на местен патриотизъм в съгражданите на кмета четвърти мандат Георги Георгиев.

Самото село Свобода не е типичното село, защото му липсват основни елементи в устройството, коментира за БНР Бургас кметът Георги Георгиев. "Село, което няма землище, няма гори, няма земи. Има само една територия, която е тук. На времето е създадено изкуствено, когато са създали захарния завод "Свобода". Покрай него на времето и едни ведомствени блокчета с шест отделни входа. В бурните години селото достига до 3 500 човека. Сега са едва 500. А сега почти всички предприятия са унищожени. Останали са предимно базите. Хората няма и какво да работят", обяснява Георгиев.

И държавата не се грижи за хората, не им помага по никакъв начин, например земеделието, което е завод под небето, получава толкова ниски дотации, че хората нямат интерес да гледат каквото и да е, уточнява още кметът.

"В производството на село няма много печалба, но то храни още две три зад него, хората бяха ангажирани всички. Не като сега. Закриха и захарния завод, защото не било рентабилно цвеклото. Интересно е, ако наистина не се печели от преработката му защо други държави продължават да го правят. Кравефермите се хранеха с него, защото се използваха опашките на цвеклото. Кравите даваха естественото си мляко, а сега ги храним с химия, ядем химия и чакаме здрав и работоспособен народ", коментиар още Георгиев.

Двата пътя до самото селото приличат на лунен пейзаж. От дупка в дупка, а от миналата година има обещано запълване на кратерите с посипване поне на чакъл, но и това не се е случило, поради липса на средства. "Точно в момента правя докладна до кмета на Камено. С подписка от бизнеса и жителите на селото, с искане да я внесем до горе, до отговорните за състоянието на пътищата", съобщи Георгиев.

Малкото останали местни жители, които са от различни етноси, в село Свобода не са отбелязвали националният празник 3 март, сподели още Георги Георгиев. А причината: "Трудно се събират жителите на такива празници, дори и да са национални. Преди беше по-лесно, защото работехме с преподавателите в учебното заведение, но като го закри държавата, остана само детската градина с 20 деца. Много ми се иска да го празнуваме 3 март, четвърти мандат съм, но е много трудно", жалва се кметът.

Някои от жителите на Свобода дори вече не могат и да си спомнят кога за последно е отбелязван националния празник 3 март. В разговор с хората става ясно още, че нямат и трибагреник, никога в техните домове не са имали и коментират, че не виждат причина да имат национален флаг. Такъв има само пред кметството. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама