Коя е най-рисковата възраст в интернет?

11:10, 26 фев 18 25 642 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-рисковата възраст в използването на интернет е между 13 и 15 години, смята Георги Апостолов, координатор в Центъра за безопасен интернет.

Основната опасност за децата от 3 до 6 годишна възраст е случайно да попаднат на неподходящо съдържание, като например порнография или жестокост. От 7 до 9 годишна възраст, детето все повече се ориентира към онлайн игри. Това повишава риска от обиди и тормоз от други играчи.

Най-опасно е между 13 и 15 години, когато тийнейджърите експериментират и изпробват границите на позволеното и непозволеното, коментира Апостолов, цитиран от БНР.

Най-страшната опасност в интернет е дете да попадне на педофил, смята той.

Но най-честата опасност, с която се сблъскват децата е друга. А то е това, което правят техните връстници срещу тях - т. нар. “онлайн тормоз“.

Над 60% от сигналите, които постъпват на “горещата линия“ на Центъра за безопасен интернет се отнасят до точно такива случаи, когато едни деца тормозят друго дете, то пък решава да си отмъсти и така тормозът се затваря в един порочен кръг и ескалира агресията.

Апостолов смята, че от 16 до 18 годишна възраст рисковете рязко намаляват, тъй като младият човек вече има изградени собствени навици на употреба на мрежата и собствени интереси. Затова, по мнението му, трябва да се предприемат мерки, които да сведат до минимум опасностите за предходните възрастови групи.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама