Индонезийски полицаи арестуваха трансджендър жени и им отрязаха косите

16:14, 29 яну 18 / Свят 25 842 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Полицаи в Северна Индонезия арестували 12 трансджендър жени, отрязали им дългите коси и започнали да ги "обучават" да се държат като "истински мъже", съобщи ВВС. 

През уикенда в няколко салона за красота в провинция Ачех са били извършени полицейски акции, като работещите там трансджендър жени са били заведени в местния полицейски участък. Те били държани там три дни.

Известни сред местното население като "уариа" (дума, която комбинира думите на индонезийски за мъж и за жена), трансджендър жените са били карани да обличат мъжки дрехи.

Пред ВВС местният полицейски началник Ахмад Унтунг Сурианата заяви: "Държахме ги три дни, като им давахме съвети и обучение. Всичко мина добре и сега те се държат като истински мъже". 

Ачех е единствената провинция в Индонезия, в която се спазват канони, базирани на шериата и се ползва със специални права. 

Полицейската акция, проведена под името "Операция антиморална болест", е била вслествие на оплаквания от съседи за "лошото влияние" на трансджендър общността, която оказва върху децата.

Индонезийската национална комисия по човешки права заклейми акцията. Според нея полицията е действала извън прерогативите си и е използвала нечовешки способи.

Макар да не е незаконно да си трансджендър в Ачех, сексуалните актове между хора от един пол там са забранени. Миналата година двама мъже бяха публично линчувани за това. В някои краища на архипелага пък приемат трансджендър хората за божествени хора.

През последните години в страната се надигат настроенията срещу лесбийки, хомосексуалисти и трансджендъри, като вълната от омраза идва основно от религиозните лидери и някои водещи политици. 

Дори в столицата Джакарта, някога относително спокойно място, полицията провежда серия от акции в заведения, популярни сред гей-общността и извършва арести.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама