Родители на протест във Враца срещу промените в квотите на гимназиите

11:51, 29 яну 18 25 591 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ученици, родители и учители продължават да протестират във Враца заради подготвяния проект за държавен план-прием за учебната 2018/2019 година, според който в училища в града се закриват профилирани паралелки.

Родителите са категорични, че нито една от трите паралелки в училище СОУ "Христо Ботев" не трябва да се затваря. Позицията на местната управа е, че по-голям акцент трябва да има върху професионалното обучение.

Според Галина Евденова от Регионалния инспекторат по образованието Враца има само 3 професионални училища и при спадащия брой ученици трябва да се намалят бройките в профилираните средни училища. Решението за промените в план-приема е на база заявките на бизнеса за кадри, съобщи bTV. 

Според родителите обаче преди направата на плана е имало консултации само с две национално представени работодателски организации, които представляват само 5% от бизнеса във Враца. Това създавало усещането, че се задоволяват чужди интереси, например на строителния сектор.

Някои хора се обявиха за по-плавен преход, който да осъществи промените в рамките на няколко години, тъй като децата вече се ориентирали къде искат да кандидатстват. Директорът на СОУ "Христо Ботев" Виктор Кръстев подкрепи тази идея.

Междувременно директори на професионалните учебни заведения в областния град също организират митинг шествие в подкрепа на идеята на местната управа да стимулира професионалното образование.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама