Хакнаха борсата за криптовалута в Токио

10:58, 29 яну 18 / Свят 25 572 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Япония в понеделник наложи административни мерки за борсата за виртуална валута Coincheck, след като хакери откраднаха стотици милиони долари в цифрови активи от базираната в Токио фирма.

Това е един от най-големите обири, които някога са се случвали.

Задигнати са били активи в криптовалута NEM на стойност 530 млн. долара - въз основа на валутния курс в петък, което надминава 480-те млн. долара, откраднати от борсата MtGox през 2014 г.

Coincheck прекрати търговията с всички криптовалути, с изключение на биткойн и заяви, че е загубила 523 млн. NEM, десетата по сила криптовалута в света, базирана на пазарната капитализация.

Агенцията за финансови услуги (FSA) заяви в изявление, че е наредила на Coincheck да разследва причината за инцидента, да действа "правилно" по отношение на клиентите, да засили управлението на риска и да предприеме превантивни мерки. От институцията допълват, че поискали от борсата да отговори за изпълнението на издадените заповеди до 13 февруари, като предупредиха, че компанията може да бъде подложена на нахлуване в офисите й ако е необходимо.

От Coincheck заявиха, че ще използват собствени средства, за да възстановят около 46,3 милиарда йени (около 430 милиона долара) - на ниво от 88,549 йени за NEM, на всичките 260 000 клиенти, които са загубили собствеността си. Те щели да бъдат обезщетени в йени, не в криптовалута.

Една единица от NEM се търгуваше на 95 цента сутринта в понеделник.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама