Прокуратурата разследва измамите в Медицинския университет като заплаха за сигурността

09:00, 29 яну 18 25 452 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият ректор на Медицинския университет Ваньо Митев е привлечен като обвиняем за ръководенето на организирана престъпна група. Срещу други 5 лица са повдигнати обвинения за участие в престъпна група. Това заяви пред БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Разследването тече в две направления, като при едното дейността по прием на чуждестранни студенти се възприема като заплаха за националната сигурност. Лицата, които се разследват, са основни с арабски произход. Те са били приети да учат медицина с английски език в учебното заведение, но част от тях дори не владеели английски език. 

Голяма част от тези чуждестранни студенти не са открити на адресите, фигуриращи в базата на МУ, което може да означава, че това са абсолютно мними студенти. 
Когато едно лице е приети в университет, то автоматично получава статут на временно пребиваващ в България, с което получава правото свободно да пътува в рамите на ЕС, обясни Арнаудова и допълни, че в тази си част престъпленията в университета са заплаха за държавната сигурност, защото каналът можел да се използва като прикритие за незаконен трафик на мигранти и навлизане на лица, членуващи в терористични организации.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама