Пучдемон ще поиска разрешение да се върне в Каталуния

08:20, 29 яну 18 / Свят 25 386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон ще поиска от съда разрешение да присъства на заседанието на регионалния парламент на 30 януари, когато сепаратистите се надяват да го изберат отново за премиер. Това съобщи заместник на Пучдемон, който през октомври избяга в Белгия. 

Самият той днес присъства на прием на националистите от Нов фламандски алианс и отказа коментар.

Вчера Конституционният съд в Мадрид забрани Пучдемон да бъде избран, ако не присъства лично на заседанието във вторник. Но ако реши да се върне в Испания, той може да бъде арестуван още при влизането си в страната. Това се случи с други видни сепаратисти след референдума за независимост и действията на Мадрид. 

по-рано Конституционният съд на Испания прие за разглеждане иска на испанското правителство за налагане на забрана за задочната инагурация на Карлес Пучдемон като премиер на Каталуния.

Решението по казуса може да бъде взето след няколко месеца, но самото приемане на иска за разглеждане означава автоматично замразяване на встъпването му в длъжност. Блокирането на процеса теоретично би могло да се избегне, ако Пучдемон се яви лично на заседанието на парламента на 30 януари, за когато е насрочена церемонията.

В иска на Мадрид се настояваше за налагане на пълна забрана върху евентуална инагурация - независимо дали ще бъде задочна или той ще се яви в залата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама