Президентът на Финландия с категорична победа на изборите

07:45, 29 яну 18 / Свят 25 502 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на Финландия Саули Нийнистьо извоюва категорична победа по време на изборите в страната. Резултатите показват, че той е получил над пет пъти повече гласове от най-близкия си конкурент.

При преброени всички гласове Нийнистьо има 62,7%, докато следващият Пека Хаависто от Зелената партия едва 12,4%. Нито един от останалите шестима кандидати не успя да получи над 7% от гласовете.

Хаависто, който се кандидатира и през 2012 г., призна поражението си много преди да приключи преброяването, като заяви по националната телевизия, че Нийнистьо „е новият президент на републиката с този резултат“.

69-годишният Нийнистьо, който е бивш финансов министър и парламентарен председател, се радва на голяма популярност откакто зае президентския пост през 2012 г.

На тези избори той участва като независим кандидат. Преди шест години той спечели, номиниран от консервативната „Национална коалиционна партия“.

Държавният глава на Финландия участва в изграждането на международната и политиката по сигурност на страната съвместно с правителството. Той е и ключов играч в международната политика, особено по въпроси извън Европейския съюз. Президентът е и главнокомандващ военните сили и има право на вето.

За повечето финландци основната задача на президента е да осигури приятелски отношения както със съседна Русия, с която страната споделя 1,340-километрова траница, така и със Запада, особено със САЩ.

Съдейки по огромната му популярност, Нийнистьо очевидно се справя с балансирането отлично, коментират агенциите. Финландия се присъедини към ЕС през 1995 г, но все още не е член на НАТО.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама