Полицията ще издирва изчезнали деца и чрез система, свързана с Facebook

08:30, 29 яну 18 25 535 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България ще въведе система за издирване на изчезнали деца, която е свързана със социалната мрежа Facebook, съобщи МВР. Тази система ще бъде представена официално днес от 11 часа в сградата на ГДБОП, а България ще бъде една от първите държави в региона, която ще я въведе.

На пресконференцията ще участват представители на ръководството на МВР и на ГДБОП, както и директорите по сигурността във Facebook Inc за Европа.

Системата "AMBER Alert – изчезнало дете" е свързана с приложението на Facebook и позволява на правоохранителните органи да изпратят съобщение с актуална снимка и информация за издирваното дете до всички потребители на социалната мрежа в радиус от 200 км от мястото на изчезване.

С над 2 милиарда потребители този инструмент е изключително силен при издирването на изчезнали деца с опасност за живота и здравето им, посочват от министерството.

България ще бъде една от първите държави в региона, която ще въведе системата. Това става благодарение на сътрудничеството през проследните четири години сектор „Киберпрестъпност“ към ГДБОП - МВР и компанията Facebook и в контекста на българското председателство на Съвета на ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама