Министър Захариева обсъди борбата с тероризма, религиозната толерантност и мигрантската криза с депутати от иранския парламент

12:27, 14 дек 17 / Политика 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Борбата с тероризма и езика на омразата, проповядването на толерантност между религиите и търсенето на решение на мигрантската криза бяха сред темите, които вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева обсъди днес в София с депутати от Групата за приятелство с България в Ислямското консултативно събрание на Иран. Делегацията е водена от председателя на групата Ахмад Алиреза Бейги.

Борбата с тероризма е общата ни кауза”, каза Захариева и изтъкна, че сред жертвите на атентати мюсюлманите са повече от християните. Вицепремиерът допълни, че всички трябва да се поучат от грешките си, като бъде обърнато специално внимание на борбата с радикализацията сред младите хора и противодействието на речта на омразата.

Ахмад Алиреза Бейги се съгласи и добави, че правителството му е решено да се бори с първопричините на тероризма, като отдели специално внимание на миграционните процеси и изтъкна, че в резултат на различни конфликти граждани на определени държави биват принуждавани да ги напуснат, за да търсят мир и просперитет за себе си и своите семейства. Той даде за пример няколко милиона афганистански бежанци в Иран, за които държавата е създала програма за интеграция. Министър Захариева също изтъкна, че интеграцията на чуждите граждани е ключов фактор за стабилност и на Стария континент. Тя заяви, че дълг на всички държави е да работят за проповядване на толерантност между религиите.

И двете страни констатираха, че 120-годишните отлични политически отношения между България и Иран все още не са се отразили в необходимата степен на икономическите връзки. Делегациите се обединиха, че има голям потенциал в развитието на туризма и увеличаването на стокообмена, който има потенциал да се върне на нивата от 80-те години на миналия век.

Захариева изтъкна, че знак за приятелството между двата народа е посещението на премиера Бойко Борисов в Ислямската република Иран през 2016 г. Тя се възползва от срещата, за да покани на визита в България своя ирански колега.

Искам чрез вас да поздравя българския народ с новогодишните празници и предстоящото Председателство на Съвета на ЕС - каза Ахмад Алиреза Бейги. – Председателството ще е и наш успех, защото наши приятели ще заемат място, което е важно и за самите нас.” Сред обсъдените на срещата теми беше развитието на ситуацията в Близкия изток, европейската позиция относно ядреното споразумение с Иран, както и широк кръг въпроси от международния дневен ред.

 

 


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама