Европейският икономически и социален комитет подкрепи приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС

15:57, 14 ное 17 / Политика 25 444 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българското председателство на Съвета на ЕС ще работи за стабилна, сигурна и солидарна Европа. Всяко наше действие ще бъде пречупено през призмата на единството и солидарността между държавите-членки. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на дебат с членове на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) в София. На форума бяха обсъдени приоритетите на Българското председателство.  Три са основните послания на първото българско председателство – консенсус, конкурентоспособност, кохезия. Те са основополагащи за бъдещето но Европа, добави министър Петков. 

Резултатите от председателството не се определят от големината на държавата, а от политическата воля за важни за бъдещето на Европа реформи. Европейският икономически и социален комитет подкрепя приоритетите на Българското председателство на ЕС за засилване на социалното измерение на Европа, подчерта председателят на ЕИСК Жорж Дасис.

Основна тема в дискусията беше обсъждането на приоритета на Българското председателство за създаване на ясна европейска перспектива за държавите от Западните Балкани. Амбицията ни е да постигнем план за действие с всяка от държавите от региона, без да създаваме нереалистични очаквания, но с конкретни стъпки, каза министър Петков. Членовете на ЕИСК изразиха пълна подкрепа за усилията на България в тази посока и заявиха, че ще работят активно с организациите  на гражданското общество в региона.   

Председателят на ЕИСК Жорж Дасис подчерта, че са необходими мерки срещу изтичането на мозъци от Европа чрез осигуряването осигуряването на по-добри възможности за образование и работа на младите хора.

По време на дискусията бяха обсъдени и приоритети на Българското председателство в областта на заетостта и социалната политика. Сред тях са бъдещето на труда, възможностите за подкрепа от Европейския социален фонд след 2020 г., политиките за ранно детско развитие и интеграция на хората с увреждания. Изключително важно е да продължим да подобряваме възможностите за заетост, усилията за социално приобщаване и да насърчаваме образованието, уменията и ученето през целия живот за гражданите на ЕС, каза министър Петков.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама