Манолев: БВП на ЕС може да се увеличи с над 124 млрд. щ.д., след подписване на Споразумението за свободна търговия с Япония

16:18, 24 окт 17 / Политика 25 497 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предварителната оценка на въздействието на Споразумението за свободна търговия между ЕС и Япония сочи, че при пълна тарифна либерализация и симетрично намаляване на нетарифните пречки пред търговията, в дългосрочен план БВП на ЕС може да се увеличи с над 124 млрд. щ.д., а този на Япония с близо 13 млрд. щ.д. Това каза заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на публичната лекция на проф. Мотошиге Ито, преподавател в университета „Гакушуин“ в Токио. Събитието е част от програмата на 28-ите Дни на японската култура и се организира от Посолството на Япония и Българската търговско-промишлена палата.

Страната ни отдава важно значение на сключването на Споразумението за свободна търговия между ЕС и Япония, което се очаква да даде тласък не само на отношенията между Съюза и азиатската държава, но и на двустранния стокообмен“, каза зам.-министър Манолев. По думите му икономиките на ЕС и Япония съставляват около една четвърт от световния БВП. “Япония е и вторият търговски партньор на ЕС в Азия, а търговията между тях за миналата година възлиза на 124.6 млрд. евро.“, допълни Александър Манолев.

През 2016 г. двустранният стокообмен между България и Япония възлиза на 151 млн. щ.д., което е най-високото постигнато равнище във взаимната търговия от 2008 г. насам“, акцентира заместник-министърът и допълни, че ще продължи да се работи за по-осезаемо присъствие на български стоки на японския пазар. Сред перспективните производства са здравословните и природно чистите продукти и българските храни, козметичните продукти от етерични масла и най-вече от розово масло, както и продукти и услуги с по-висока степен на преработка като тези на ИКТ индустрията, стана ясно още от неговото изказване.

В днешното събитие участие взеха и посланикът на Япония в България Н. Пр. Масато Ватанабе, председателят на БТПП Цветан Симеонов, ръководителят на Представителството на ЕК в България Огнян Златев, бизнесмени, представители на неправителствени организации и др.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама