Русенският университет ще е домакин на турнир по тенис на маса за хора с увреждания

17:14, 21 юни 17 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 24 юни (събота) Русенският университет ще бъде домакин на турнир по тенис на маса за хора с увреждания. Началото ще бъде дадено в 11 часа в зала „Академик“. Организатори на събитието са Сдружение "Олимп - спортът е равнопоставеност" и Спортен клуб по тенис на маса „Дунав“. Повече за турнира разказаха на пресконференция днес част от организаторите. 

Очаква се в турнира се включат близо 20 състезатели от Русе и региона, които имат различни увреждания. Част от тях ще се състезават отборно, но ще има и индивидуални участници.

Според Георги Гаев, председател на сдружение „Олимп – спортът е равнопоставеност“ и студент в Русенския университет, целта на подобни турнири е хората с увреждания да излязат от обичайната си среда, да се ресоциализират, да променят собствените си нагласи към света. В състезанието ще има потребители на социални услуги на център „Приятелска подкрепа“ и на дневния център към сдружение „Русенска асоциация на лица с интелектуални затруднения – БАЛИЗ”.

Русенският университет предоставя спортната си база за турнира, като хората с увреждания могат да използват съоръженията за тренировки преди състезанието. 

При посещението си преди седмици в университета, параолимпиецът Михаил Христов остана впечатлен от изградената достъпна среда във висшето училище. Всички сгради, които са на два и повече етажа, имат изградени асансьори и платформи за достъп на инвалидни колички, като инвестициите са на стойност 300 хиляди лева. 43-ма студенти с увреждания се обучават в Русенския университет. Седем от тях са с проблеми в опорно-двигателния апарат, трима са със зрителни, а двама – със слухови увреждания. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама