Председателят на ДАЗД Офелия Кънева е носител на наградата на „Академия за лидери” за 2017 г.

16:53, 21 юни 17 25 746 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Награждаваме тази година председателят на ДАЗД Офелия Кънева за нейния принос в борбата със статуквото, с апатията, с инерцията, за грижата й за децата, които искат да получат равен шанс и да се развиват, предаде БГНЕС.

Това заяви доц. Александър Жеков, доктор по медицина, специалист по обществено здраве, основател и почетен председател на „Академия за лидери”, която е част от Националното младежко сдружение за здравна политика и мениджмънт .

Днешното събитие е посветено на здравето на най-малките - на детското здраве в ЕС и в България, продължи той. А гости на конференцията са ръководителят на Офиса на СЗО за България д-р Скендер Сила и проф. Владимир Пилософ, председател на Асоциацията на българските педиатри. Не случайно именно на тази конференция за детско здраве искаме да наградим тази изключителна жена- Офелия Кънева за огромните й усилия, посветени на изграждането на една нова, по-добра среда за развитието на децата в България. Конкретните й приноси са много, но тя заслужи наградата си за лидерство със своята активност и непримиримост, подчерта доц. Жеков. „Тя не спира да обикаля български и чужди министерства, постоянно е в контакт с депутатите, има значима дейност с посланици у нас”, коментира той. Офелия Кънева е много инициативна по отношение на закрилата на българчета, родени в чужбина и дадени за осиновяване, на други, напуснали страната ни и също дадени за осиновяване, преборва се за събиране на разделени семейства- независимо дали са български граждани или бежанци, изреди доц. Жеков. Г-жа Кънева и цялата българска държава не третират по различен начин бежанците и децата, родени като български граждани- всяко дете- бежанец автоматично получава същите права като българчетата, има закрила- това са нещата, които ни впечатлиха най-много, посочи той.

„Аз наистина си давам сметка какво е да станеш авторитет в сферата на здравеопазването- радвам се, че съм отличена именно от млади хора, които искат да бъдат различни”, отговори в благодарственото си слово Офелия Кънева.

Проф. Владимир Пилософ направи презентация на тема „Детското здравеопазване в България- размисли, анализи, изводи”. През последните 20-30 г. се извършиха огромни промени в здравеопазването, посочи той. Според него съществуват четири основни проблема в детското здравеопазване- прехвърлянето на първичната здравна грижа от участъковите педиатри към общо практикуващите лекари, второ- дезинтегрирането на педиатричните специалности, трето- нереализираните идеи за създаване на Национален педиатричен център, става дума за голяма университетска многопрофилна болница по педиатрия и недопустимото комерсиализиране на медицинските дейности. Проф. Пилософ посочи не на последно място и необходимостта от постоянно обучение и усъвършенстване не само на педиатрите, но на всички лекари у нас, което е трайна практика в другите европейски страни. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама