Кралица Елизабет представи програмата на новото британско правителство

15:31, 21 юни 17 / Свят 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Програмата на новото британско правителство беше представена днес, след като премиерът Тереза Мей претърпя тежката загуба на свиканите от нея предсрочни парламентарни избори, които й отнеха минималното мнозинство в парламента, предаде БГНЕС.

По време на церемонията по официалното започване на работата на новия парламент кралица Елизабет Втора изчете програмата на новия кабинет пред парламентаристите, които в следващите дни ще я обсъдят, преди окончателно да гласуват върху нея на 29 юни.

Ако Мей не получи одобрението на мнозинството депутати, тя ще бъде принудена да подаде оставка, малко след официалното начало на преговорния процес за излизането на Великобритания от състава на ЕС.

Премиерът, която все още води сложни преговори за подкрепата на северноирландските депутати, заяви, че програмата й цели да се възползва от възможностите предоставени от Брекзит.

„Приоритет на моето правителство е да се осигури възможно най-добрата сделка при излизането на страната от Европейския съюз“, прочете програмата на Мей кралица Елизабет. В нея се казва още, че правителството ще се опита „да изгради възможно най-обширния консенсус за бъдещето на страната извън ЕС“, въпреки разделението в собствения кабинет на Мей по отношение на това кое е най-добро за Лондон в случая.

В речта, прочетена от кралицата, бяха споменати осем законопроекта за прилагане на Брекзит, както и нов закон, целящ борба с екстремисткото съдържание в интернет. В нея обаче отсъстваха някои въпроси, които предизвикаха противоречиви реакции през последните месеци, включително поканата за държавно посещение на американския президент Доналд Тръмп.

Не присъстваха и някои от ключовите обещания, които Консервативната партия направи в своя манифест преди изборите и които според анализаторите не са се приели добре от избирателите като реформи в социалната система за грижа за възрастните и в училищата. Не присъства и нищо във връзка с обещанието на Мей да разреши парламентарен вот за вдигането на забраната за лов на лисици, което разгневи левицата.

Първоначално днешната реч на кралицата трябваше да се състои в понеделник, но беше отложена заради създалата се след изборите политическа криза. Правителството обяви по-рано, че настоящата сесия на парламента ще продължи две години, което означава, че догодина няма да има реч на кралицата, с което се цели по-бързо да се приемат законите, свързани с Брекзит. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама