Перата съди бургаски медии за публикации отпреди 5 години

07:00, 21 юни 17 25 516 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изявяващият се през последните години като ловец на нелегални мигранти и сам обявяващ се за голям патриот Петър Низамов, известен с прозвището Перата, е завел поредица от дела срещу бургаски медии. Той настоява за финансови компенсации за публикации от 2012 г., които според него му приписват престъпление и го позорят. Сумите, които иска Низамов да му се платят от медиите, са от порядъка на 15-20 000 лева. Любопитно е, че ищецът се е обявил за социално слаб, за да не плаща съдебната такса за делата, възлизаща на 4 % от всяка искана сума поотделно.  

Първото насрочено дело е срещу сайта "Бургаснюз" и ще се гледа днес от 14,30 ч. в Бургаския районен съд. Исковата молба е за публикация със заглавие "Биячите от "Джубокс" остават зад решетките", която е от 13 март 2012 г.

Делата срещу останалите медии са за публикации по същия повод. Според редакциите обаче източникът на информация са прессъобщения на Бургаския окръжен съд и на пресцентъра на Министерството на вътрешните работи. В статията конкретно на "Бургаснюз" имената са представени само с инициали, но Низамов явно се разпознава като един от тримата задържани.

От българското представителство на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) обявиха, че следят с тревога делата срещу бургаски медии, заведени от Петър Низамов. В Закона за радио и телевизия е записано, че доставчиците на медийни услуги се освобождават от отговорност за разгласени сведения, когато те са получени по официален ред. От АЕЖ призовават да се спази точно тази точка от закона. В противен случай ще се създаде много опасен за свободата на словото прецедент. Журналистите не бива да плащат цената за това, че разгласяват сведения, подадени им от държавните институции, категорични са от журналистическата асоциация.

Припомняме, че Перата беше съден за връзването със свински опашки на трима афганистански мигранти, пресекли българската граница. Преди 3 месеца Бургаският районен съд го оправда, защото участието му не било доказано. Самият Низамов още по време на делата заяви, че смята да съди всички медии, недоволен от писаното по негов адрес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама