Фирми за детски играчки елегантно мамят потребителите

12:14, 28 май 17 25 399 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вносителят на детски играчки не описват подробно действието и възможностите на играчката. Не се заблуждавайте от рекламата, предупредиха от Комисията за защита на потребителите. По случай 1 юни - Денят на детето, родители се втурват да купуват и зарадват малчуганите с любимите им играчки. Често пъти обаче децата остават разочаровани и измамени, установяват от КЗП.

„Феликс Тойс” ООД е предлагал колекционерска серия от шест извънземни същества „Чудовищата Тютанс” в различни опаковки, без да информира потребителите за вида и броя на включените в конкретния комплект снаряди. Илюстрациите върху кутиите и телевизионната реклама създават впечатлението, че всяка от играчките стреля и със стрелички, и с топчета. На практика обаче дадено „извънземно” може да изстрелва само единия вид снаряд, но кой – става ясно едва след разопаковане и тестване. Това съобщиха от КЗП. 

Според Комисията това било  нелоялна търговска практика. Издадената заповед за забрана на тази практика бе потвърдена от Върховния административен съд. 

Проверката е извършена във връзка с жалба на семейство, чието дете е видяло в телевизионната реклама на играта, че и шестте „извънземни” от колекцията стрелят както със стрелички, така и с топчета. За да не бъде разочарован синът им, родителите били принудени да закупят последователно три различни комплекта, всеки от които по 16,99 лв. с надеждата да попаднат на такъв с топчета. Това така и не се случило – и трите били със стрелички. 

Внимателно прочетете информацията за съдържащите се в опаковката елементи и по възможност проверете наличността им, съветват родителите от КЗП. На търговците пък препоръчват да описват подробно съдържащите се във всяка игра части и предоставяйте указания към нея. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама