Партията на Меркел печели регионалните избори в Шлезвиг-Холщайн

19:33, 07 май 17 / Свят 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Християндемократическият съюз (ХДС) на Ангела Меркел печели регионалните избори в провинция Шлезвиг-Холщайн, сочат предварителните данни от екзитполовете.

Според обществената телевизия ZDF, формацията печели убедително с 34% подкрепа. Наскоро оглавената от Мартин Шулц Социалдемократическа партия (СДП) взима 27% от гласовете на гражданите. По данни на телевизия ARD, получените гласове възлизат на съответно 33% и 26%.

Третото място в надпреварата за местния парламент заема Зелената партия с около 13,5 на сто от гласовете, а на четвърто е Партията на свободните демократи (FDP) с 11,5%.

Евроскептиците от „Алтернатива за Германия“ получават подкрепа от 5,5%, твърдят още местните репортери.

Гласуването в Шлезвиг-Холщайн, най-северната част на страна, идва като нов тест за формацията, малко след като Мартин Шулц бе избран за неин лидер през февруари. Все повече от неговите поддръжници обаче се опасяват, че той няма да стигне далеч и ще съхрани първенството на Меркел и нейния Християндемократически съюз (ХДС).

Въпреки това и двете партии не виждат перспектива за абсолютно мнозинство на национално ниво, така че изборът на регионален парламент в пристанищното градче Киел на Балтийско море може да се окаже решаващ.

Анализаторите посочват, че ако ХДС излезе начело на управляваща коалиция, това ще бъде голям удар за доверието в лявото крило, и то една седмица преди другия регионален вот – в Северен Рейн-Вестфалия.

Изборите за Бундестаг са на 24 септември. След тях се сформира ново правителство начело с канцлер.

Според анализаторите, въпреки последните събития в Западна Европа, германските гласоподавали нямат голям апетит за радикална промяна, особено след победата на Доналд Тръмп в САЩ и лагера „Брекзит“ във Великобритания. Много експерти смятат, че електоратът отново ще заложи на Ангела Меркел, давайки й възможност за четвърти пореден мандат начело на страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама