Жените на Венецуела – тези, които поеха борбата срещу Мадуро

12:16, 07 май 17 / Свят 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хиляди жени, облечени в бяло, излязоха по улиците на Каракас в събота, за да окажат натиск върху президента Николас Мадуро, чиято власт все повече се оспорва от протести и смъртоносни размирици. Водени от опозиционните лидери, депутати и Лилиан Тинтори - съпругата на лидера на опозицията Лиополдо Лопес - те носиха цветя и плакати, напомнящи "репресиите". Това предава БГНЕС.

Полицията и военните първоначално им попречиха да стигнат до вътрешното министерство. Но жените - водени от няколко депутати - в крайна сметка се обърнаха към ведомствата на вътрешните работи и правосъдието.

"Няма да се махнем от улиците, докато не освободим Венецуела", каза консервативната опозиционна лидерка Мария Корина Мачадо. "Ние молим въоръжените сили: не откривайте огън срещу невъоръжени хора!"

Някои посочваха към себе си, казвайки: „Ние нямаме огнестрелни оръжия, само гърди“.

Подобни демонстрации срещу Мадуро се проведоха и в други градове, включително Сан Кристобал и Арагуа, където полицията използва сълзотворен газ срещу демонстрантите.

Протестите в събота вечер в Лос Нувос Теки, в покрайнините на столицата, и Баркисимето в западната страна на страната, се сляха в сблъсъци между гражданите и силите на реда. Още не е известно дали има жертви. Недоволството си изразиха и редица знаменитости.

Снощните събития са само част от започналите преди повече от месец антиправителствени протести, след като съдилищата засилиха усилията си да подкопаят опозицията.

Прикритие зад Чавес

Последната смърт в размириците на Венецуела е на 22-годишен мъж в петък при плячкосване в бедни градове, засегнати най-тежко от влошаващата се икономическа криза. Във Валенсия някои райони вече са напълно разрушени с ограбени и изпочупени постройки.

Демонстрантите обвиняват Мадуро за тежкото положение на страната и недостига на храна и лекарства. Те настояват за избори за отстраняване на левия държавен глава. Самият той, подкрепян от венецуелските военни, се противопоставя. С опозицията се обвиняват взаимно, че използват въоръжени групи, за да сеят насилие.

Президентът започна процес за пренаписване на сегашната конституция, приета от неговия покоен предшественик и наставник Уго Чавес. Опозицията и много протестиращи казват, че истинската му цел е да избегне изборите.

Американски тон

Мадуро и неговите официални представители твърдят, че кризата, разтърсваща страната, е конспирация, подкрепена от САЩ, предназначена да го свали и да назначи дясно правителство. Съединените щати, които бяха останали сравнително тихи по отношение на ситуацията във Венецуела, сега предприемат по-твърд тон срещу "насилственото противодействие срещу протестиращите" на държавния глава.

Американският посланик в ООН Ники Хейли посочи в изявление, че неговото "незачитане на основните права на собствения му народ засилва политическата и икономическа криза в страната". Тя призова за незабавното освобождаване на "политическите затворници", включително Лопес, който "е задържан за обвинения от страна на правителството от 2014 г."

Хейли повдигна и въпроса за американския гражданин Джошуа Холт, арестуван в Каракас преди близо година. Според американските медии, той е жертва на фалшиви доказателства, подготвени изцяло от полицията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама