Министър Теодор Седларски откри „MachTech и InnoTech 2017“

17:47, 04 апр 17 25 369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Българската икономика има нужда от такива изложения, от такъв фокус, за да се свържат възможностите на цифрови технологии с реалното производство, да се направят нови бизнес модели и да се преосмислят веригите за създаване на стойност“, заяви министър Седларски, при откриване на „MachTech и InnoTech 2017“ и допълни, че в този процес е важна ролята на новите технологии, иновативните стартъпи, талантливите български инженери и ИКТ специалисти. Това предаде БГНЕС.

„За мен това изложение е пресечна точка и среща на две поколения, на два подхода към икономиката. Надявам се в рамките на тези дни да се създадат много контакти и перспективи за нов тип дигитално развитие на българската индустрия“, конкретизира министър Седларски. В седмото издание на изложението, което се провежда в Интер Експо Център участват над 120 водещи компании от България, Италия, Унгария, Чехия, Швейцария, Румъния, Турция. Фирмите представят над 250 световни бранда, както и най-новото от света на технологиите - колаборативен робот, ново поколение лазери, специализиран софтуер, новостите в 3D печата. На откриването присъстваха Ивайло Иванов - управител на Интер Експо Център, Никола Стоянов – зам.-изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), Камен Колев - заместник-председател на Българската стопанска камара (БСК) и заместник-председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Георги Стоев.

Икономическият министър заяви, че Индустрия 4.0 е термин, който обединява всичко - новите технологии, младите хора, иновационното производство и традиционната индустрия. „Дигитализацията на икономиката и въвеждането на нови системи за производство са приоритети в европейската индустрия. Вярваме, че създаването на нови бизнес модели, триизмерното отпечатване, индустриалните роботи и изкуственият интелект ще помогнат да се създаде по-конкурентно производство, с по-голяма стойност за крайния клиент и с по-малко използване на ресурси и енергия“, поясни министър Седларски.

За втора поредна година Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) организира и финансира участието на 19 български фирми на изложението „MachTech и InnoTech“, което е затвърдило ролята си на специализирано изложение в областта на металорежещите и металообработващите машини, инструментално оборудване и метрологията. Акцентът тази година е върху автоматизацията, CAD/CAM/CIM системи, 3D принтирането и индустриалния софтуер. Събитието се организира по проект „Създаване на условия за устойчиво развитие и успешно интегриране на българските предприятия на европейски и международни пазари, чрез осигуряване на подкрепа за участие в международни търговски панаири и конференции“, финансиран със средства на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама