Готов е обвинителният акт срещу 19 мениджъри и журналисти от в.“Джумхуриет“

16:15, 04 апр 17 / Свят 25 192 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Приключи разследването срещу 19 мениджъри и журналисти от опозиционния в.“Джумхуриет“ в Турция, главен обвиняем е бившият главен редактор Джан Дюндар, предаде БГНЕС.

Те са обвинени в членство и подпомагане на дейността на две терористични групировки, а всекидневникът – като защитник и агент на организацията ФЕТО /основана от ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвинен като организатор на опита за преврат от 15 юли м.г./, на кюрдската ПКК и на Революционната народна освободителна партия-Фронт /въоръжено крило на забранената в Турция Марксистко-ленинска партия/. Обвинителният акт е внесен в Наказателния съд в Истанбул.

В текста се акцентира, че за пръв път в 90-годишната история на вестника, през последните 3 г. той е изменил на целите, с които е бил основан, а това особено ясно проличало в публикациите след опита за преврат от миналия юли. „Напоследък „Джумхуриет“ стана трибуна на разрушителни и сепаратистки манипулации, на честите декларации на лидерите на терористичните групировки.

Терористичните организации бяха представяни като миролюбиви и законни, а публикации свързаха турската държава със същите организации.“, се посочва в обвинението. Специално е подчертан фактът, че след като през 2015 г. Джан Дюндар става главен редактор на вестника, политиката на изданието коренно се променя, сменят се целите и мишените, и точно под неговото ръководство то се оказва адвокат и поддръжник на терористичните организации. „На 8 февруари 2015 г. Джан Дюндар оглавява вестника, от което следва радикална промяна в издателската политика, тази промяна надхвърля основните редакционни задачи и предпочитания, впоследствие действа в услуга на ФЕТО и целта на паралелната държава, на ПКК и Соколите на Кюрдистан, на Революционната народна освободителна партия-Фронт, като всички те са въоръжени групировки. Това става с публикуването на манипулативни новини и статии. Разследването за оръжейните доставки с камиони на националното разузнаване MIT, в което се твърди, че турската държава и президентът й подкрепят тероризма, изгражда неверен имидж на същите.

От друга страна, публикациите във вестника градят положителен образ на терористичните организации и дейността им, но елиминират законните операции срещу тях на силите за сигурност“, е отбелязано в обвинителния акт. Според него известният като проводник на кемализма в.“Джумхуриет“ е предпочитан от определени среди във въоръжените сили на Турция и от бюрокрацията, и съзнателно е избрал да бъде сред медиите, свързани с Фетхуллах Гюлен като „Тараф“, „Заман“, „Бугюн“, тв Саманйолу и др. „Организацията ФЕТО на Гюлен, с цел да не изгуби доверието на обществото, умишлено е насочила целите си към „Джумхуриет“. Вестникът и групировката обединяват политиките си, ФЕТО се намесва в редакционната политика, а фондацията, която го издава, е била принудена да предприеме действия срещу завземането й. Но след този етап мениджърите от фондацията превръщат вестника в орган, работещ в полза на посочените горе терористични организации.

След като през юли 2016 г. Джан Дюндар напуска поста си, той е наследен от Мурат Сабунджу по искане на издателите, които определят характера на редакционната политика. Поради това всички издатели трябва да понесат отговорността си“, се посочва още в обвинението. Разследващите са доказали и че мениджъри и журналисти от вестника са били в активна връзка с потребители на криптираната програма ByLock, известна като мрежа на гюленистите. Изданието си е позволило да публикува и съобщения на определени хора от Туитър. Освен това като кореспондент от САЩ е бил назначен Илхан Танър, който преди това дълги години е работил в сайта на Гюлен Haberdar.com.

Днес в.“Джумхуриет“ подчертава, че обвинителният акт срещу издателите и авторите му е предоставен единствено на в.“Сабах“, който безусловно подкрепя президента и властта. „Прокурор, който е обвиняем по делото заради връзки с ФЕТО, е изготвил обвинителния акт срещу вестника ни, създаден по поръчение от Кемал Ататюрк през май 1924 г. До документа обаче не могат да се доберат адвокатите на обвиняемите“, се посочва в редакционната статия. Заплашените от доживотен затвор 19 издатели и журналисти са повече от 5 месеца зад решетките в затвора Силиври в Истанбул, забранена им е кореспонденцията, разрешени са им свиждания със семействата само веднъж седмично по 1 час. До момента няма никакво движение по жалбата, внесена в Конституционния съд през декември 2016 г. срещу противозаконното им задържане, предстои жалба до Европейския съд по правата на човека. От миналото лято главният обвиняем Джан Дюндар е в чужбина. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама