Ердоган до Путин: Химическата атака в Идлиб застрашава мирните преговори

15:47, 04 апр 17 / Свят 25 250 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турският президент Реджеп Ердоган заяви в телефонно обаждане до руския си колега Владимир Путин, че осъжда предполагаемата атака с химическо оръжие в сирийската провинция Идлиб, определяйки я като нехуманна и потенциална заплаха за мирните преговори между враждуващите страни, които се провеждат в столицата на Казахстан Астана, предаде БГНЕС.

„Президентът Ердоган заяви, че такъв вид нехуманни атаки са неприемливи и предупреди, че така се поставят на риск всички усилия в рамките на процеса в Астана“ за постигане на мир, посочва източник от президентството.

Той не уточни кого сочат за извършител на атаката, описвайки я като „химически оръжия, директно атакуващи цивилни“.

Турция е един от основните противници на режима на президента Башар Асад, обвинявайки многократно Дамаск във военни престъпления. През последните месеци обаче Анкара затопли отношенията си с основния съюзник на сирийската власт Русия и двете държави взаимно спомогнаха за драстично намаляване на бойните действия в страната.

Според президентския източник Путин и Ердоган са си обещали да продължат съвместните си усилия да запазят постигнатото в Сирия примирие.

По време на телефонния разговор Ердоган е изразил съболезнованията си и във връзка с вчерашния бомбен атентат в Санкт Петербург, при който загинаха 14 души. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама