САЩ спира финансирането си за Фонда за населението заради „насилствени“ аборти

14:11, 04 апр 17 / Свят 25 226 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американското правителство има планове да спре финансирането си за Фонда за населението на ООН, заради „насилствени“ практики за семейно планиране на организацията, които включват аборт, заявиха от Вашингтон. Това информира АПФ, цитира БГНЕС.

Според информация от Държавния департамент американският президент Доналд Тръмп е инструктирал държавният секретар Рекс Тилърсън „да предприеме всички необходими действия, разрешени от законодателството, за да осигури това, че долари на американските данъкоплатци не финансират организации или програми, които подкрепят или участват в ръководството на програма за насилствен аборт или принудително стерилизиране“.

Очаква се спирането на финансирането да влезе в сила през фискалната 2017 г., се казва в позицията. Решението да се прекратят американските дарения за агенцията на ООН се „основават на факта, че китайските практики за семейно планиране все още включват изпълнението на насилствен аборт или принудително стерилизиране и Фонда за населението си партнира с китайски правителстевни агенции, отговорни за тези насилствени политики“.

Решението на Вашингтон ще се изразява в спирането на финансиране в размер на 32,5 млн. долара през фискалната 2017 г., които ще бъдат пренасочени към друга международна здравна програма.

През 2015 г. Фондът за населението е получил общо 979 млн., по информация от своя сайт.

Организацията, която осигурява грижи за репродуктивното здраве в над 150 държави, заяви, че съжалява за решението на Вашингтон. В изявление от Фонда отричат обвиненията на САЩ за участие в насилствени практики. „Фондът за населението отхвърля твърденията, тъй като цялата му дейност съдейства на човешките права на отделните индивиди и двойки, за да вземат своите собствени решения, без принуда и дискриминация“, се казва в позицията. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама