Изложбата „Немият образ и слепият текст" гостува в сливенската зала "Сирак Скитник”

10:24, 04 апр 17 / Култура 25 273 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изложбата "Немият образ и слепият текст" се открива тази вечер от 17.30 часа в зала "Сирак Скитник", съобщиха домакините. Проектът е на Пламен Петров и Рамона Димитрова от Софийска градска художествена галерия.

Проблемът за взаимоотношенията между текста и неговото присъствие в пространството на светското изкуство, остава изключително фрагментарно изследван.

Проектът е опит за преглед на физическото присъствие на текста в българските пластически изкуства, като думата „текст“  в случая трябва да се разбира не само в смисъл на обособен писмен сбор от думи и изречения, а и като отделни думи, срички, буквени и цифрови графеми.

В изложбата са подредени повече от 60 творби на автори,сред които Антон Митов, Иван Мърквичка, Борис Георгиев, Галин Малакчиев, Георги Божилов – Слона, Текла Алексиева, Румен Гашаров, Андрей Даниел, Недко Солаков, Лъчезар Бояджиев, Венцислав Занков, Боряна Драгоева – Росса, Сашо Стоицов и др. 
Експозицията предоставя възможност на публиката и изследователите, както да проследят взаимоотношенията между текста и образа – тяхното проявление в различни исторически периоди и форми, така и да разкрият цялото многообразие от възможности, които любовта и раздорите между текста и образа дава на българските художници. Понякога учудващо близки, а друг път – неочаквано далечни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама