Екс съветник на Тръмп общувал с руски разузнавач

08:59, 04 апр 17 / Свят 25 221 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият съветник в предизборния щаб на Доналд Тръмп, Картър Пейдж през 2013 година се срещал с агент на руското външно разузнаване в Ню Йорк и му предавал документи, съобщи интернет порталът BuzzFeed като се позова на материали от съда и на показания на самия Пейдж. Това информира ТАСС, цитира БГНЕС.

По информация на BuzzFeed, Пейдж се срещал с руснака Виктор Подобний, срещу когото по-късно в САЩ били повдигнати обвинения в извършване на дейност като нерегистриран чужд агент.

Според изложените от BuzzFeed данни, на подобни са били повдигнати обвинения през януари 2015, след като била разкрита руска агентурна мрежа от трима души, които търсели информация за американските санкции и разработки в сферата на алтернативната енергетика.

Порталът твърди, че в съдебните документи, представени на американското правителство, има стенограма на запис от разговор на Подобний с члена на агентурната мрежа Игор Споришев за опитите им да вербуват лицето „Мейл1”.

Пейдж потвърдил за BuzzFeed, че „Мейл 1” в случая е бил той.

Според изданието, Пейдж потвърдил, че е „бил в контакт с Подобний, който тогава работел в руската постоянна мисия в ООН под дипломатическо прикритие, но всъщност бил агент на Службата за външно разузнаване”.

Пейдж не навлязъл в подробности за съдържанието на разговора си с Подобний и казал, че „тези контакти на са включвали никаква деликатна информация”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама