Активираната бомба от метрото е сходна с обезвредената от полицията

04:03, 04 апр 17 / Свят 25 207 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Задействаното самоделно взривно устройство е с мощност 200-300 г тротилов еквивалент. То прилича по устройство на обезвреденото на станция "Площад Восстания", каза източникът. Бомбата е била замислена да нанесе колкото се може повече поражения – била е пълна с гайки и пирони. Източникът не уточни дали самоделната бомба е била скрита в пожарогасител, както обезвредената на "Площад восстания". „Това ще бъде установено в хода на разследването, тъй като от взривената има само отломки, но типът е п одобен“, каза той.

Според него, по предварителни данни, взривното устройство е било задействано от терорист камикадзе. Съдейки по характера на телесните увреждания, е действал терорист самоубиец. Взривното устройство е било прикрепено към тялото му или го е държал в ръце, но на нивото на корема. За това свидетелства факта, че при всички, които са се намирали наблизо, нараняванията са именно в областта на корема“, обясни източникът.

На мястото на взрива са открити останки от загиналите, а не само от предполагаемия терорист. „Самоличността му по предварителни данни е установена. Той действително е родом от Средна Азия и е имал връзки със сирийски бунтовници“, казаха правоохранителните органи. Според първоначалните заключения, атентаторът камикадзе е стоял недалеч от вратите, по-близо до средата на вагона. „В центъра на вагона е открита останка от ръката му с жици, които са изпратени за експертиза“, каза източникът.

По думите ме сега се установяват възможни съучастници на изпълнителя на атентата, както и неговите организатори. Следствието проверява дали има връзка между експлозията и двама средноазиатци – мъж и момиче. Според предварителните данни те са на възраст около 20г. Описанията им ще бъдат разпратени в полицейските управления. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама